Hygge wanten

Met plezier draag ik mijn Hygge sjaal, maar ik had van alle kleuren nog katoen over. Daarom besloot ik naast een sluiting ook nog maar een paar wanten te maken. De stonewashed garen vond ik net iets te dun, en omdat ik nog garen van de Double-Trouble cal had liggen besloot ik die te gebruiken. Dit is Lima van Drops en bevat wol wat het lekker warm maakt en de kleur is nagenoeg gelijk.
Ik begon te zoeken op internet naar een patroon van wanten die ik van boven naar beneden en het liefst rond kon haken. Helaas ik vond veel informatie maar niet een patroon wat ik in zijn geheel wilde gebruiken. 
Daarom ben ik zelf maar gewoon begonnen, ik heb haaknaald 4,5 gebruikt en als steek vasten. Voor de boord heb ik halve stokjes gebruikt en dan in reliëf.


Ik ben begonnen met een chainless foundation van 7 vasten. Dit was mijn basis voor de eerste 4 toeren. En ik heb gemeerderd tot 30 vasten. vervolgens ben ik gaan rondhaken en ik zorgde ervoor dat ik steeds de markeerder in de eerste steek hield, immers je sluit de toer niet en dan ben je de tel zo kwijt. Ik vind het prettig om dingen die ik in tweevoud moet maken tegelijk te doen. Het is me wel eens gebeurd dat ik iets niet had opgeschreven en dan wist ik bij de tweede niet meer hoe het zat.
in totaal waren 26 toeren voor mij voldoende om de opening van de duim te gaan maken. Voor mij betekende dit dat ik 13 lossen heb gehaakt, 3 steken heb overgeslagen en vervolgens de overige vasten.
Omdat de duim van een want niet helemaal aan de zijkant zit maar iets naar binnen moest ik wel even reken en passen waar ik het duimgat ging maken. Voor de linkerwant was dit nog 3 vasten haken en dan de 3 overslaan, voor rechts moest ik er nog 15 haken. (zie rechtsboven op 1 van mijn krabbels.
Vervolgens ging ik verder met 40 vasten. Ik plaatste een markeerder in de vaste voor de 13 lossen en de vaste na de 13 lossen. Om weer naar 30 steken te gaan moet er geminderd worden. Ik vin minderen door de 2 voorste lussen van 2 vasten samen te haken de mooiste manier.Ook hiervoor weer de nodige krabbels en rekensommetjes gemaakt, als je minder is het mooi om steeds de steek van de markeerder en de steek van de duim samen te haken.
Uiteindelijk zat ik weer op 30 vasten en voor mijn maat hand moest ik nog 6 toeren voor ik aan de boord zou beginnen. 
De startoer van de boord was bij mij toer 40.


Maar eerst heb ik de duimen erin gehaakt. Ik begon met het opnemen van 16 vasten. op de lossnij nam ik naast de lus van de losse ook een onderliggende lus op. 
Hierdoor zie je bijna niet waar de duim start. 
Ik haakte in totaal 4 toeren met 16 vasten, toen een toer waar ik naar 13 vasten ging en vervolgens nog 4 toeren met 13 vasten. Daarna weer een toer met minderingen naar 10 vasten en nog 2 toeren met 10 vasten. Als laastste minderen door alle vasten samen te haken, je hebt dan 5 vasten en nu trek je de draad door en met een stopnaald ga je van voor naar achter door de 5 voorste lussen en trek je de draad aan en hecht je af.


De boord heb ik met halve stokjes in reliëf gehaakt. Je sluit nu ook elke toer met een halve vaste. ik heb 9 toeren gemaakt. Als laatste heb ik het randje met picotjes van de Hygge eraan gehaakt. (eerste steek halve vast, volgende steek een halve vaste 2 lossen halve vaste in 1 steek en herhaal dit).


En toen het borduren….omdat ik rond heb gehaakt was het niet mogelijk om het borduursel precies recht te krijgen. Ik heb voor het hartje gekozen omdat dit 11 steken breed was en paste op de want. Echter ik vond dit wel wat kaal en daarom heb ik mijn waterval kruissteekjes patroon van het middenstuk aan de rand van de boord gedaan. 
Als afsluiter een stukje leer met mijn G er op en klaar zijn de wanten!


Het patroon is hier via Ravelrey voor € 0,50 te downloaden als blijk van dankjewel voor het uitschrijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *